*

ONSDAG D. 25. SEPTEMBER 2024 VIL DER IGEN BLIVE AFHOLDT UNIFORM PÅ JOBBET-DAG.

HER VIL ALLE RESERVISTER OG FRIVILLIGE I FORSVARET, HJEMMEVÆRNET, BEREDSKABSSTYRELSEN OG KYSTREDNINGSTJENESTEN KUNNE BÆRE DERES UNIFORM PÅ DERES JOB ELLER STUDIE

Foto: Lars Bøgh Vinter / Forsvaret

HVAD ER UNIFORM PÅ JOBBET-DAGEN?

Uniform på jobbet-dagen er en fast dag om året, hvor reservister og frivillige i Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen og Kystredningstjenesten kan tage deres uniform på, når de går på job eller tager ind på deres studiested.

I Danmark er der ca. 3.000 reservister, der har en rådighedskontrakt med Forsvaret, Hjemmeværnet eller Beredskabsstyrelsen. Hjemmeværnet har ca. 43.000 frivillige, hvoraf ca. 13.000 er aktive. Der er ca. 450 frivillige i Beredskabsstyrelsen, og der er ca. 200 frivillige i Kystredningstjenesten.

Samlet kalder man alle disse frivillige og reservister for Reservestyrken.

Foto: Lars Bøgh Vinter / Forsvaret

*

HVORFOR HAR VI EN UNIFORM PÅ JOBBET-DAG?

Vi har en Uniform på jobbet-dag for at hylde alle reservisterne og de frivillige i Forsvaret, Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen og Kystredningstjenesten.

Uniform på jobbet-dagen skal også gøre det tydeligt, hvor mange der yder en ekstra indsats for, at vi alle kan have et godt og trygt samfund i Danmark.

Reservisterne og de frivillige er helt almindelige mennesker. Det er håndværkere, kontormedarbejdere, skolelærere, akademikere og folk fra ledelseslagene. Som trækker i uniform, når der er brug for dem.

I disse år oplever vi cyberangreb, fremmede staters angreb på kritisk infrastruktur, pandemier, ekstremt vejr, forsyningsmæssige udfordringer og en meget usikker verden med krig i Europa. Derfor er der mere brug for disse frivillige og reservister end nogensinde før.

På Uniform på jobbet-dagen hylder vi deres indsats.

*

Det er helt frivilligt, om du vil bære uniform på dagen eller ej. Det tæller ikke som tjeneste, og du optjener ikke tillæg.

Ja. Det er din arbejdsgiver eller dit studiested, der bestemmer, om du må bære uniform på dit arbejde eller dit studie denne dag. Du skal selv indhente denne tilladelse, mundtligt, i en e-mail eller i en anden form.

Ja, det gør der. Underskrevet af Forsvarsministeren. Du kan downloade den ved at klikke her.

Du kan også downloade ‘Soldatens kort’. Det giver dig en god oversigt over, hvad du må på Uniform på jobbet-dagen. Du kan downloade kortet ved at klikke her.

Ja, det må du. Forsvarschefen, chefen for Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsens direktør har givet særlig tilladelse til at bære uniform uden for normal tjeneste i anledning af Uniform på jobbet-dagen.

Nej. Hvis du vælger at bære uniform på Uniform på jobbet-dagen, tæller det ikke som tjeneste.

Nej. Du må ikke bære din uniform på Uniform på jobbet-dagen, hvis der er risiko for, at nogen kan komme i tvivl om, hvilken myndighed du repræsenterer i dit civile job. Det gælder f.eks., hvis du er betjent eller vagt.

Nej. Du skal bære uniformen korrekt i sin helhed, så du repræsenterer Forsvaret, Hjemmeværnet eller Beredskabsstyrelsen på bedste måde. Derfor skal du som minimum være uniformeret med en over- og underdel (bukser og jakke/skjorte). Men hvis dit civile job kræver, at du f.eks. bærer sikkerhedssko eller hjelm, må du gerne gøre det. Du må også bære en sikkerhedsvest over uniformsjakke – så længe din uniformsjakke er synlig.

Ja. Du kan bære dine normale enhedsmærker på uniformsjakken jf. dit værns uniformsbestemmelser. Der er givet tilladelse til, at du må bære ordensbånd på din uniform på Uniform på jobbet-dagen, hvis det passer sig til din arbejdssituation. Personel fra Hæren, Flyvevåbnet og Beredskabsstyrelsen må bære ordensbånd på både hverdags- og garnisonsuniform. Søværnets personel må kun bære på garnisonsuniform.

Nej. Du må bære den uniform, du har fået udleveret. Det kan være en arbejdsuniform (f.eks. MTS eller M/13) eller en garnisonsuniform. Der bliver ikke udleveret uniformer specifikt til denne dag.

Nej. Du må ikke bære supplerende udstyr som hjelm, TYR, kampvest, basisudrustning, indsatsdragt mv. Det er heller ikke tilladt at bære våben, herunder knive.

Måske tillader din arbejdsplads ikke, at du tager uniform på. Måske skal du bare ikke på arbejde på Uniform på jobbet-dagen. Eller måske er du ledig. Så bak i stedet i stedet op ved at dele det gode budskab! Omtal dagen på din Facebook-profil, eller del f.eks. nogle af de videoer eller billeder, som vi og de andre myndigheder deler om dagen. Vi bruger hashtagget #uniformpaajobbet, hvis du vil se billeder fra dagen.

Hvis du ønsker at blive reservist i Forsvaret eller frivillig i Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen eller Kystredningstjenesten, så klik her.

Hvis du er reservist eller frivillig i Forsvaret, Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen eller Kystredningstjenesten, skal du som udgangspunkt benytte dig af kommandostrukturen til at få afklaret dine spørgsmål. Hvis kommandostrukturen ikke kan besvare dine spørgsmål, så skriv til uniformpaajobbet@mil.dk. Så vil vi forsøge at svare så hurtigt som muligt.

Når du bevæger dig i uniform i det offentlige rum, så udvis som altid almen fornuft og påpasselighed. Skulle du mod forventning opleve negativ opmærksomhed, så meld det til din lokale sikkerhedsorganisation eller til FE-KTP-ASH@fiin.dk.

Når der pludselig vil være flere uniformer i gadebilledet på Uniform på jobbet-dagen, kan det skabe
bekymring hos folk, der kommer fra en krigszone. Derfor har vi oversat information om Uniform på jobbet-dagen til ukrainsk og engelsk. Det kan du finde længere nede på denne side.

Den indsats, du er med til at yde i det kommunale beredskab, er en uundværlig del af det samlede danske beredskab. Din indsats er derfor meget værdsat. Men Uniform på jobbet-dagen bliver afholdt af Forsvarsministeriet. Informationerne på denne hjemmeside vedrører kun det statslige frivillige beredskab. Det er aftalt med Danske Beredskaber, at du kan finde informationer om, hvorvidt du kan deltage i Uniform på jobbet-dagen, på www.danskeberedskaber.dk.

*

Uniform på jobbet-dag
Foto: Lars Bøgh Vinter / Forsvaret

*

BAGGRUND

Idéen til Uniform på jobbet-dagen kommer fra vores nabolande. Det startede i Storbritannien, hvor reservister på en bestemt dag tager deres uniform på og går på deres civile arbejde med den.

Senere har idéen spredt sig til Sverige og Norge, hvor man siden 2019 og 2020 har haft en fast Uniform på jobbet-dag. Fra i år, 2023, indfører vi nu også en årlig dansk Uniform på jobbet-dag.

Det er InterForce, der står bag indførelsen af Uniform på jobbet-dag i Danmark. Du kan læse mere om, hvad InterForce er, ved at klikke her.

*

FAKTA

I Danmark har vi valgt, at den danske Uniform på jobbet-dag skal ligge den sidste onsdag i september hvert år. I 2023 var det den 27. september og i 2024 bliver det den 25. september. På denne dag opfordres alle reservister og frivillige i Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen til at tage deres uniform på, når de tager på job.

Det er dog helt frivilligt, om man vil gøre det. Og det er i sidste ende ens arbejdsplads eller studiested, der bestemmer, om man må bære uniformen eller ej.

Deltagelse i Uniform på jobbet-dag er for alle reservister, frivillige og virksomheder. Den er ikke kun for de virksomheder, som er medlem af InterForce.

*

SPØRGSMÅL?

*

Foto: Lars Bøgh Vinter / Forsvaret

*

SEND BILLEDER AF DIG SELV

Send meget gerne et eller flere billeder ind af dig selv, hvor du bærer uniform på dit arbejde eller dit studie. Det må gerne være tydeligt, hvad du arbejder som, eller hvad du studerer. Skriv også gerne, hvor i landet du arbejder, og hvad din funktion er.

Vi vil gerne bruge billederne på InterForces og Forsvarets kanaler for at gøre endnu flere opmærksomme på Uniform på jobbet-dagen. Send billederne til uniformpaajobbet@mil.dk.

Du er også meget velkommen til at tagge billeder af dig selv i uniform på dagen med hashtagget #uniformpåjobbet

*

DOKUMENTER TIL DOWNLOAD

Download orienteringsbrev til din virksomhed eller studiested om Uniform på jobbet-dagen, underskrevet af Forsvarsministeren.

Du kan også downloade Soldatens kort. Det fortæller, hvilke regler der gælder, når du deltager i Uniform på jobbet-dagen.

FOTOS TIL DOWNLOAD

Disse fotos kan frit downloades og bruges til virksomheders egen kommunikation, artikler i medierne m.v. Men krediter dem gerne med Foto: Lars Bøgh Vinter / Forsvaret

Nedenstående fotos til download bør krediteres med Foto: Frederikke Lindeschou Frederiksen

INFOPLAKAT TIL DOWNLOAD

Download infoplakaten ved at klikke på billedet nedenfor. Brug den til virksomhedens interne kommunikation eller til at hænge op i kantinen.

*

LOGOER TIL DOWNLOAD

*

*

INFORMATION IN ENGLISH / UKRANIAN

*

UNIFORM AT WORK DAY

On September 27th, all Danish reservists and volunteers in the Home Guard, Emergency Management Agency, and Coastal Rescue Service are allowed to wear their uniform at their civilian workplace or place of education.

This day will be called Uniform at Work Day, and it will become an annual designated day, taking place on the last Wednesday of September each year.

The Danish Minister of Defense initiated the introduction of this day in Denmark. Our neighboring countries also have similar designated days for reservists and volunteers.

When you see more uniforms than usual in the streets on September 27th or maybe at your workplace or place of education, it is not a sign of danger.

By letting reservists and volunteers wear their uniform, we honor all those who, in addition to their civilian jobs, make an extra effort for Denmark’s security and peace.

*

ДЕНЬ ВІЙСЬКОВОЇ ФОРМИ У ЦИВІЛЬНОМУ ЖИТТІ

27 вересня всім данським резервістам та добровольцям Данської тероборони, Служби берегової охорони та Данського агентства з надзвичайних ситуацій та ліквідації наслідків стихійних лих буде дозволено зʼявитися на цивільних місцях роботи чи навчання у військовій формі.

Ця подія отримала назву День військової форми у цивільному житті. Відтепер він буде відзначатися щорічно в останню середу вересня.

Ініціатива щодо впровадження в Данії такого дня належала міністру оборони Данії. Наші країни-сусіди також мають відповідні дні вшанування добровольців та резервістів.

Тож коли 27 вересня ви побачите на вулицях або на своєму місці роботи чи навчання більше людей у військових формах, ніж зазвичай, – знайте, що це не є ознакою небезпеки.

Надаючи резервістам і добровольцям можливість одягнути форму, ми віддаємо належне всім тим, хто паралельно з цивільною роботою докладає додаткових зусиль для гарантування безпеки та миру в Данії.

*