- By InterForce

Udsendt dansk fly forpurrer menneske-smugling

På flyets første flyvning som udsendt bidrag til EU’s grænseagentur FRONTEX på Kreta, afslørede fly og mandskab en større menneskesmuglingsoperation.

Det danske Challenger-fly og de ni udsendte medarbejdere opererer fra Kreta, hvorfra de siden den 1. november har fløjet missioner for FRONTEX, det europæiske grænseagentur. Besætningen på det danske fly, der i øjeblikket patruljerer over Middelhavet, opdagede på deres første tur en stor gruppe mennesker, som gemte sig i en skov på den græske kyst. Det fremgår af den seneste Mission Update på forsvaret.dk.

Efterretninger indikerede, at de mange mennesker ventede på at blive taget ombord på et nærliggende fartøj for at blive smuglet til Italien. De græske myndigheder blev dirigeret til stedet, hvor det viste sig, at i alt 119 irakiske migranter opholdt sig.

Otte formodede menneskesmuglere blev anholdt ved operationen, hvor også en lystyacht, to busser og en riffel blev beslaglagt, fremgår det af forsvarets Mission Update. 

Otte formodede menneskesmulere blev anholdt efter, at det danske Challenger-fly havde spottet en stor gruppe migranter, dergemte sig i en skov på den græske kyst. Foto: Forsvaret.dk/FRONTEX

Hjemmeværnsfly som muligt FRONTEX-bidrag

Challenger-bidragets opgave er blandt andet at opdage migrantbåde og grænseoverskridende kriminalitet, som for eksempel menneskesmugling, narkosmugling, våbensmugling og ulovligt fiskeri. Challenger-flyet vil desuden kunne indgå i søredningsopgaver, hvis der er behov for det. Flyet opererer over det græske øhav.

Opgaven varer denne gang frem til 30. november. Det er tredje gang i år, at Danmark løser en FRONTEX-opgave med Challenger-flyet, men første gang ud fra Grækenland.

Bidraget har siden indsættelsen den 1. november til den 21. november fløjet 14 missioner for FRONTEX.

Som tidligere omtalt på interforce.dk ønsker regeringen at styrke Danmarks bidrag til FRONTEX fra og med 2019, og Hjemmeværnet undersøger nu muligheden for at udsende et Defenderfly i 30 dage. En beslutning om at udsende et Defender-flybidrag vil blandt andet være afhængig af en accept fra FRONTEX. 

70 frivillige hjemmeværnssoldater i Eskadrille 270 bruger deres fritid på at bestride de skemalagte 24-timers beredskabsvagter på Flyverhjemmeværnets overvågningsfly. De to Defenderfly er udstyret med en sensorpakke, som gør dem i stand til at løse opgaver både nat og dag.