- By InterForce

Militær femkæmper fra Hjemmeværnet blev verdensmester

28-årige Sara Hjalager fra Stabshjemmeværnskompagni Østjyllandblev fredag individuel verdensmester i militær femkamp.

Af Morten Fredslund

Efter to individuelle fjerdepladser ved VM i både 2016 og 2017 kom Sara Hjalager endelig helt til tops på sejsskamlen ved verdensmesterskabet i militær femkamp, som blev afviklet i Østrig den forgangne uge.

Sara Hjalager har siden 2012 været tilknyttet Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland, hvor hun bruger ca. 15-20 timer i ugen på træning. Hun repræsenterer også Hjemmeværnet på landsholdet og til nationale konkurrence og på træningssamlinger, som hun deltager i omkring 80 dage om året.

”Det er primært gennem de idrætsrelaterede aktiviteter, at jeg repræsenterer kompagniet, men jeg deltager blandt andet også ved kompagniaftener,” fortæller Sara via Messenger dagen efter guldmedaljen blev hængt om hendes hals.

Det danske landshold fejrer den danske verdensmester, Sara Hjalager efter den imponerende pointhøst i Østrig.
Foto: Landsholdet i Militær Femkamp.

Man skal 25 år tilbage – til 1993 – for at finde den seneste kvindelige, danske verdensmester i militær femkamp, der består af disciplinerne skydning, forhindringsbaneløb, svømmeforhindringsbane, håndgranatkast og terrænløb. Netop det afsluttende terrænløb blev ifølge forsvaret.dk en regulær gyser. Sara Hjalager kom i mål med et forspring på blot 7,5 sekunder til de nærmeste konkurrenter, inden verdensmesterskabet var en realitet.  

En gylden point-rekord

Det var det en 1. plads i skydning, en 3. plads i forhindringsbaneløb, en 7. plads i svømmeforhindringsbane, en 10. plads i håndgranatkast og en 8. plads i terrænløb, der sammenlagt gav Sara Hjalager 5410,9 point og verdensmesterskabet.

Ud over at blive verdensmester nåede Sara Hjalager også over 5400 point, er ifølge forsvaret.dk er en gylden grænse for militære femkæmpere. Sara Hjalager er da også den første danske kvinde, der kommer over 5400 points. 

”Det er næsten lige så stort som at blive verdensmester. Men ikke helt,” siger Sara Hjalger, til forsvaret.dk.

Sara Hjalager har en kandidat i Idræt og arbejder som projektkonsulent ved DIF Soldaterprojekt. Hun er desuden personlig træner ved Performing Better, holdinstruktør ved FamFit og teambuildingsinstruktør ved Humanic Group. 

Hendes imponerende karriere i Militær Femkamp byder på DM Guld i 2012, 2014 og 2016, NM Guld i 2017, Europa Cup Guld i Vizkov 2016, München 2017 og Wiener Neustadt 2017. VM Bronze hold i Syd Korea 2015, VM Sølv hold i Østrig 2016 og i Ecuador 2017. Bedste individuel placering ved VM indtil i fredags: 4. plads i 2016 og 2017. Danmarksrekord på forhindringsbanen (2.16.1) samt danmarksrekord for samlet antal point.

Når VM-rusen har lagt sig, skal Sara Hjalager allerede om to uger i aktion igen. Denne gang er det titlen som danmarksmester, der skal forsvares.