- By InterForce

Rekordmange kommuner gør klar til jubilæums-flagdag

Der er tæt på at være fuldt hus, når det handler om kommunale arrangementer, der vil hylde og ære Danmarks udsendte på Flagdagen den 5. september.

Af Morten Fredslund

Med 90 arrangementer rundt om i landets kommuner er der allerede nu sat rekord, og blot otte kommuner mangler at melde sig under fanerne, før der er fuldt hus.

Ud over de 90 kommuner gennemfører en håndfuld foreninger samt en række militære tjenestesteder også særlige arrangementer på Flagdagen. Hvilke kommuner, foreninger og tjenestesteder, der er i spil, kan man se på flagdagen.dk, som foreningen Folk&Sikkerhed, står bag.

På websitet kan man også læse de specifikke dagsprogrammer, som 72 af kommunerne i skrivende stund har klar.  De lokale arrangementer spænder vidt – fra mindre sammenkomster for kommunens veteraner til march, parade og musik centralt i byerne.

Århus Kommune er blandt de 90 kommuner, der igen i år har inviteret alle kommunes veteraner til Flagdagsarrangementet. Programmet omfatter bl.a. parade og kransenedlæggelse ved monumentet for Danmarks udsendte ved Marselisborg Slot samt efterfølgende reception på restaurant Terrassen i Tivoli Friheden. Arkivfoto: Morten Fredslund

I år er det 10. gang, at Flagdag for Danmarks udsendte bliver markeret med kransenedlæggelser, marcher, parader og festligholdelse herhjemme og i udlandet. For Flagdagen bliver også markeret ude i de internationale missioner, hvortil der er udsendt danske soldater, politifolk, beredskabsfolk, læger, sygeplejersker og andre med særlige kompetencer.

Kongelig deltagelse i København og Fredericia

Traditionen tro er det København der danner rammen for det officielle Danmarks markering af Flagdagen.

I år repræsenterer Kronprinsparret Kongehuset ved arrangementerne i København, der også vil have deltagelse af repræsentanter for regeringen og medlemmer af Folketinget. Dagen markeres med kranslægning på Kastellet, mindegudstjeneste i Holmens Kirke og en stor parade på Thorvaldsens Plads for årets udsendte.

I Fredericia gennemføres også et officielt flagdagsarrangement. Her deltager Prins Joachim og Prinsesse Marie.

Initiativtager bag flagdagen var overkonstabel Kim Eg Thygesen, som aftjente sin værnepligt ved Prinsens Livregiment i Skive tilbage i 2003 og senere har været udsendt til både Kosovo og Afghanistan.

Han begyndte af samle opbakning til flagdagen via internettet i 2006. Idéen vandt gehør på Christiansborg, og efter en del diskussion om valg af dato blev flagdagen i marts 2009 officielt vedtaget af forligspartierne bag forsvarsforliget for 2004-2009.

Flagdagen blev højtideligholdt første gang i 2009, og formålet er at hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af regering, Folketing eller en minister.