- By InterForce

Besøg på Fregatten ABSALON

Tirsdag den 24. juni bød InterForce Region Hovedstaden i samarbejde med Søværnet over 100 danske erhvervsfolk indenfor til et unikt besøg på Fregatten ABSALON.

Fregatten ABSALON
Fregatten ABSALON ved kaj i Københavns Havn

Tekst: Kenneth Jørgensen, Foto: Simon Staffeldt Schou

Med udsigt til Kongeskibet og til tonerne fra Søværnets Tamburkorps gik over 100 danske erhvervsfolk tirsdag den 24. juni om bord på Fregatten ABSOLON, der lå til kaj i København.

Søværnets Tambourkorps bød gæsterne velkommen på kajen, inden de gik ombord.

I hangaren bød Vivian Weis Byrholt, adm. direktør hos Nordea Pension og medlem af forretningsudvalget i InterForce Region Hovedstaden, velkommen.

Der var et stort fremmøde til besøget på Fregatten ABSALON.

Relationen mellem forsvar og civilsamfund

Hun udtrykte bl.a. sin stolthed over, at pensionsselskabet tidligere på året indtrådte som støttevirksomhed hos InterForce. Dermed giver Nordea Pension sine medarbejdere ret til fem dages fri med løn om året til at gøre tjeneste som reservister eller frivillige i Forsvaret, Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen og Kystredningstjenesten:

”I samarbejdet mellem Forsvaret og det offentlige og private erhvervsliv kan vi bruge hinandens kompetencer. Her er bl.a. relationsdannelsen vigtig. Jeg er derfor meget glad for at se så mange fremmødte i dag. Det er der brug for,” understregede hun og henviste til krigen i Ukraine, de internationale spændinger i forhold Grønland og senest konflikten mellem Israel og Iran.

En maritim historie, der forpligter

Herefter gav hun ordet videre til skibschef på Absalon, kommandørkaptajn Frank Erland Jensen. I sit oplæg fortalte han om Danmarks rolle som søfartsnation – fra Vikingetiden frem til missioner i dag. En rolle, der gennem årene har skabt landets identitet, sikret økonomien og styrket sikkerheden.

Skibschef på Fregatten ABSALON, kommandørkaptajn Frank Erland Jensen, taler til de fremmødte på fregattens hangardæk.

Friheden til at bruge havet som transportvej overalt på kloden og retten til at benytte de ressourcer, der er i eller under havet omkring Danmark, Grønland og Færøerne, er nemlig afgørende for vores velfærd og vækst:

”Vores maritime historie er lang og stolt. Det er en fortælling om mennesker og deres vigtige bidrag til vores samfund. En historie, der forpligter. Så lad os sammen være med til at føre den arv videre.”

Fra “broen” til maskinrummet

Dernæst fik de mange fremmødte mulighed for at opleve fregatten på guidede ture inden for temaerne teknik, taktik og sensorer.

Rundvisningerne førte bl.a. deltagerne helt tæt på fregattens bevæbning, bl.a. de Harpoon-missiler, der bruges til at engagere andre skibe med.

Rundvisningerne gik fra ”broen” og helt ind i operationsrummet, hvor alle beslutninger i skarpe situationer træffes, til missilbrønden og flexdækket og videre til maskinrummets imponerende hovedmotorer, kontrolrummet samt messen.

På besøg oppe på fregattens bro.

Efter den spændende tur med indsigtsfulde informationer og fascinerende fortællinger fra fregattens besætning afsluttedes arrangementet tilbage i hangaren med en let anretning, uddybende spørgsmål og netværk blandt deltagerne.

Det er fregattens operationsrum, som er skibets nervecenter. Herfra føres kampen, når skibet engagerer sø-, luft- og landmål.

Tak til Fregatten ABSALON

InterForce Region Hovedstaden vil gerne takke skibschef kommandørkaptajn Frank Erland Jensen og hans besætning for de interessante oplæg og guidede ture på fregatten. Også en stor tak til de mange deltagere, der bidrog til det store arrangement og unikke oplevelse.

Udsigt fra Fregatten ABSALON
Oppe fra ABSALON var der en fantastisk udsigt til Kongeskibet og en anden, nu oplagt fregat, Peder Skram.