- By InterForce

En lille valmue med stor symbolværdi

Commonwealth-landenes store Remembrance Day den 11. november bliver i morgen markeret overalt i Storbritannien med en række arrangementer og en karakteristisk rød valmue på britiske soldaters uniform eller på reversen hos politikere og briter i almindelighed.

Af Morten Fredslund

Siden 1918 har valmuen – kaldet the remembrance poppy – været symbolet på commonwealth-landenes store mindedag, hvor man minder og ærer veteraner og tjenestegørende soldater. Organisationens største indsamlingsdag er den 11. november – datoen, hvor 1. Verdenskrig officielt blev afsluttet.

The Poppy Shop sælger den symbolske røde valmue i et utal af forskellige udgaver i bl.a. læder, plastic, metal og porcelæn. Ill.: Three Poppy Shop.

At det er en rød valmue, der symboliserer respekt, ære og håb om fred skyldes, at valmuen voksede vildt på de blodige slagmarker i bl.a. Flanderen, og de røde blomster har siden symboliseret de mange ofre. Poppyen sælges i mange varianter og overskuddet går til velgørenhed i Royal British Legion.

The Royal British Legion er en organisation, der indsamler midler til en bred vifte af projekter til støtte for britiske veteraner og tjenestegørende soldater. Projekterne omfatter blandt andet karriererådgivning, rehabilitering og genoptræning af fysisk og psykisk skadede soldater samt økonomisk støtte til velfærds- og fritidsaktiviteter for tjenestegørende soldater.  

I 2016 hjalp 300.000 frivillige med at sælge ”poppies” som indbragte 47,6 mio. britiske pund – godt og vel 406 mio. kr.