- By Morten Fredslund

Danske soldater hjem fra Al Asad i Irak

Efter godt fem års træning af irakiske sikkerhedsstyrker er de danske soldater på Al Asad basen i det centrale Irak nu trukket hjem før planlagt. Danskerne har gennemført træning af i alt 19.583 irakiske soldater og politifolk.

Af Morten Fredslund

I aftes blev den sidste danske fod løftet fra Al Asad Airbase.

De sidste fire soldater fra det Nationale Støtteelement,NSE), som var tilbage på basen i Irak for at sørge for at få det sidste materiel ud, kunne i aftes sætte sig i et fly og nyde turen hjemad fra den irakiske luftbase.

Der er nu ingen danske soldater på Al Asad Airbase, fremgår det af et opslag, Trænregimentet har lagt på Facebook.  

Siden starten af 2015 har der ellers været danske soldater på Al Asad luftbase i det centrale Irak. Men siden et iransk missilangreb ramte luftbasen den 8. januar, har de danske soldaters opgave med at træne irakiske sikkerhedsstyrker været sat på pause. Det planlage sidste hold danskere – Hold 11 – var ellers allerede på plads i Irak, da træningen blev yderligere udsat af de irakiske myndigheder af hensyn til inddæmning af coronavirus. Derfor har Forsvaret nu besluttet at trække det danske bidrag hjem. 

Siden 2015 har danske soldater været udsendt til Al Asad Airbase I Irak for at undervise irakiske sikkerhedsstyrker. Blandt de udsendte danske soldater har en stor del været hentet fra Forsvarets reserve eller Hjemmeværnet – samlet kaldet Reservestyrken. Arkivfoto: Morten Fredslund

De danske bidrag af trænerer til Operation Inherent Resolve, OIR, i Irak var udsendt i seks måneder ad gangen og talte i omegnen af 150 soldater – heriblandt også soldater fra Reservestyrken. I 2019 var 93 af de i alt 659 daske soldater i Operation Inherent Resolve fra Reservestyrken. Herudover var 13 reservister med sundhedsfaglig baggrund udstationeret på Al Asad som en del af et dansk kirurghold.

 Fortsat danskere i Irak

OIR blev oprettet som en international koalition i 2014, der gennem  støtte til de irakiske sikkerhedsstyrker i Irak og koalitionens partnere i Syrien har bidraget til bekæmpelsen af ISIL. Den internationale koalition tæller i dag 74 medlemsstater, heraf flere fra regionen samt bl.a. NATO og EU.

Samtidig med nedlukningen af det danske træningsbidrag på Al Asad-luftbasen, fortsætter forberedelserne til, at Danmark kan overtage af ledelsen af NATO’s mission i Irak til december 2020. I marts blev generalløjtnant Per Pugholm Olsen udpeget til at varetage stillingen som den første danske chef for NATO Mission Iraq (NMI), når Danmark ultimo 2020 forventes at overtage missionen fra Canada. Forventeligt sendes 210 danske soldater til Irak for at lede og støtte missionen, der er fokuseret omkring Baghdad området. 

De øvrige danske bidrag til Operation Inherent Resolve forsætter uændret. De omfatter et stabsbidrag, der indgår i koalitionens hovedkvarterer i regionen, herunder lufthovedkvarteret samt operatører fra Flyvevåbnet, der bidrager til koalitionens luftoperationer. De er udsendt til Al Dhafra luftbasen i De Forenede Arabiske Emirater. Også i de bidrag er der, eller har der været, soldater fra reserven.