Search form

Nyheder

Med Brian Adams, Bruce Springsteen og Prins Harry på scenen blev Invictus Games 2017 afsluttet med manér. 30 danske veteraner var med i konkurrencerne i Canada.
Af Morten Fredslund

Det var et brag af en afslutningsceremoni, der lørdag satte punktum for Invictus Games 2017 i Toronto, og de deltagende 30 danske veteraner med fysiske eller psykiske skader er nu på vej hjem.

Det er 3. gang, at der gennemføres Invictus Games, som er et multisportsstævne for syge, sårede og skadede veteraner. I år deltog alt 550 veteraner fra 17 lande, som dystede i 12 forskellige discipliner som blandt andet kørestolsrugby, cykling, atletik, bueskydning, ergometerroning, kørestolsbasket, siddende volleyball, svømning og en kørekonkurrence i terrængående biler.

Antallet af medaljer har ikke været afgørende for det danske hold, men som ved de tidligere Ivictus Games, høstede de danske veteraner medaljer i såvel holdkonkurrencerne som i de individuelle discipliner.

Det blev til guld til Caroline Bonde i ergometerroning, guld til Kristian Ravnholt bueskydning, guld til det danske kørestolsrugbyhold, bronze til Sonni Engmann i bueskydning ligesom Glen Mac Jobson og Pierre Skovgaard også høstede bronze i den udfordrende kørekonkurrence i biler fra Jaguar og Land Rover.

Kristian Ravnholt vandt guld i bueskydning - en disciplin han blot har dyrket i 16 måneder. Foto: Invictus Toronto

 

65 ansøgere

De 30 deltagere i den danske trup var udvalgt blandt omkring 65 veteraner, der i slutningen af 2016 søgte om at blive en del af holdet.

Udvælgelsen af det endelige hold blev ikke foretaget for at sætte det stærkeste hold rent sportsligt, men ved at vælge de veteraner, som projektledelsen og de tilknyttede psykologer vurderede, ville have størst udbytte af at deltage.

”Vi arbejder med veteranerne og giver dem mulighed for at gennemgå en sportslig udvikling. Og det at de kan gennemgå en udvikling inden for idræt, regner vi med, at de kan overføre til andre dele af deres liv,” sagde Forsvarets Idrætsinspektør, kommandørkaptajn Peter Tolderlund, til forsvaret.dk før holdets afrejse til Toronto.

Det er den britiske Prins Harry, der står bag Invictus Games, og ved afslutningsceremonien holdt han en inspirerende tale, hvor han blandt andet sagde:

"Til de tusinder, der fyldte tribunerne i denne uge, og de millioner, der så på hjemmefra: Lad mig give dig en udfordring. Gå ikke blot hjem fra legene med glade minder. Sæt dig i stedet et Invictus mål for dig selv. Lad de eksempler på tjeneste og udholdenhed du har set, inspirere dig til at gøre noget for at forbedre noget - stort eller småt - i dit liv, for din familie eller i dit samfund. Lad os skabe en bølgeeffekt af Invictus-ånden i vores hjemlande, det vil være det bedste arv at give videre fra denne ekstraordinære uge."

Næste Invictus Games gennemføres i 2018 i Sydney, Australien. 

HVEM STØTTER INTERFORCE I DIT OMRÅDE