Search form

Nyheder

Den 17. oktober var det tre år siden, at Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve blev etableret for at bekæmpe ISIL. Danmark har været med siden starten.
Af Morten Fredslund

I dag bidrager 69 nationer og fire internationale organisationer til Operation Inherent Resolve, som bekæmper ISIL i Irak og Syrien fra flere fronter. Danmark har bidraget til koalitionsstyrken siden starten, og i Irak har de danske soldater sammenlagt trænet og uddannet godt 9.000 soldater og politifolk siden 2014.

Det var USA's Forsvarsministerium der i lyset af blandt andet ISILs brutale besættelse af byerne Racca i Syrien og Mosul i Irak, etablerede Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve, CJTF OIR, den 17. oktober 2014.

Siden har den internationale koalitionsstyrke uddannet og trænet 119.375 irakiske sikkerhedsstyrker og soldater, mens 12.154 er blevet trænet i Syrien, oplyser CJTF OIR i et opslag på Facebook. Den omfattende træning og uddannelse er sket i samarbejde med Iraqi Security Forces (ISF) og Syrian Democratic Forces (SDF), og de uddannede soldater, politifolk m.fl. har haft væsentlig betydning for fordrivelsen af ISIL fra store områder i de to lande, fremgår det af opslaget.  

87 procent er erobret tilbage

Ifølge CJTF OIR har de uddannede enheder blandt andet bidraget til, at 6,6 mio. civile irakere og syrere nu er frigjort fra ISILs kontrol. Koalitionen har samlet bidraget til, at 93.790 km2 – eller 87 procent –  af de landområder, som ISIL besatte i 2014, nu er generobret.  

Siden 2014 har ca. danske soldater været udsendt til Al Asad basen i Irak, hvor man har uddannet og trænet irakiske soldater, grænse-

vagter og politifolk. Arkivfoto: Morten Fredslund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det danske bidrag til CJTF OIR omfatter et kapacitetsopbygningsbidrag, hvor cirka 120 danske soldater rådgiver, uddanner og træner irakiske sikkerhedsstyrker på Al Asad basen. På basen er desuden opstillet en mobil radar. Radarbidraget tæller 30 personer – herunder operatører udsendt til Al Dhafra luftbasen i De Forenede Arabiske Emirater. Det danske bidrag omfatter også et specialstyrkebidrag, der aktuelt er indsat i en træning-, rådgivning- og støtterolle på Al Asad. 

Det danske træningsbidrag afsluttede den 5. oktober uddannelse af 2. Bataljon fra kommandobrigaden ved Border Guard Force. Træningen omfattede blandt andet  delingsmanøvrer, skydning med gevær M/16 samt forhold over for miner, improviserede sprængladninger og lignende. Yderligere har skarpskydning med 81 mm. mortér og RPG-7 været på programmet.

Træning uden for Al Asad

Som noget nyt har danskerne for nylig udsendt et lille træningshold til den franske lejr Task Force Monsabert i Bagdad. Træningsholdet består af to danske og tre britiske instruktører. Holdet skal træne 29 erfarne befalingsmænd i discipliner som bl.a. førstehjælp, fysisk træning og patruljeformationer.

Det lille træningshold løser samme type opgaver ved Task Force Monsabert, som de løser på Al Asad-basen og forventes retur efter en måned ved Task Force Monsabert, fremgår det af en Mission Update fra Forsvaret.

Udsendelsen af det lille træningshold sker med baggrund i beslutningen om at udvide den geografiske fleksibilitet for det danske træningsbidrag til kampen mod ISIL. Det betyder, at de danske soldater nu kan træne deres irakiske partnere i Irak uden for Al Asad-basen.

Det gælder både på andre koalitionsbaser og i såkaldt sikrede områder, hvor de irakiske styrker befinder sig. Udvidelsen er efterspurgt af irakerne og kommer på opfordring fra koalitionen. Træningen vil ikke finde sted i egentlige operationsområder, fremgår det af den seneste Mission Update fra Forsvaret.

 

 

HVEM STØTTER INTERFORCE I DIT OMRÅDE