Search form

Nyheder

Igen i år gennemfører et stort antal af landets kommuner arrangementer på Flagdag for Danmarks udsendte den 5. september.
Af Morten Fredslund

Der er tæt på at være fuldt hus, når det handler om kommunale arrangementer, der vil hylde og ære Danmarks udsendte. Ifølge Folk&Sikkerhed bliver der den 5. september gennemført Flagdags-arrangementer i 88 kommuner, og der er således kun 10 kommuner, som endnu ikke har meldt sig med et lokalt arrangement.

I år er det 9. gang, at Flagdag for Danmarks udsendte bliver markeret med kransenedlæggelser, marcher, parader og festligholdelse herhjemme og i udlandet. For traditionen tro bliver Flagdagen også markeret ude i de internationale missioner, hvortil der er udsendt danske soldater, politifolk, beredskabsfolk, læger, sygeplejersker og andre med særlige kompetencer.

Traditionen tro er det København der danner rammen for det officielle Danmarks markering af Flagdagen med kongelig deltagelse. I hovedstaden bliver dagen indledt med kontingentparade for de hjemkomne hold fra Irak og Afghanistan på Livgardens Kaserne i Gothersgade og march gennem byen. På kastellet er der kransenedlæggelse ved Monumentet over Danmarks Internationale Indsats, som bliver fulgt op med mindegudstjeneste i Holmens kirke, inden den store officielle Flagdagsparade ved Christiansborg Slot for årets udsendte, de efterladte til omkomne udsendte, Kongehuset, regering, Folketinget, Forsvarets-, Politiets- og Beredskabsstyrelsens ledelser, samt øvrige særligt inviterede gæster. Herefter er Folketingets Præsidium vært ved en reception for det seneste års udsendte.

I Århus har Mindeparken i en årrække dannet rammerne om kommunens markering af Flagdagen, hvor der hvert år lægges en krans

ved mindestenen, der er rejst til ære for Danmarks udsendte. Arkivfoto: Morten Fredslund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arrangementer af forskellig karakter

Ude ved kommunerne i det øvrige Danmark har Flagdagsarrangementerne forskellig karakter, men samme formål: At hylde og ære Danmarks veteraner og øvrige udsendte.

Eksempelvis i Århus, hvor man i en årrække har markeret Flagdagen i Mindeparken, hvor der for fem år siden blev rejst en mindesten med inskriptionen ”Til ære for Danmarks udsendte - rejst af taknemmelige borgere 5. september 2012”.

Med støtte fra Veterancentret har alle byens i alt 1.249 veteraner modtaget en personlig invitation  fra borgmesteren. Arrangementet omfatter flaghejsning, parade og taler, hvorefter de veteraner, der møder op, er budt på efterfølgende en let frokost på en nærliggende restaurant.

I garnisonsbyen Slagelse, som huser Gardehusarregimentet og Gardehusarregimentets Hesteskadron bliver Flagdagen også markeret. For første gang deltager Hesteskadronen i flagdagsparaden, og regimentet marcherer gennem byen fra Sct. Mikkels Kirke til Rådhuspladsen, hvor der efterfølgende er musik, parade og taler. Efter paraden er der reception for veteraner, pårørende og Gardehusarregimentet.

Både Forsvaret og foreningen Folk&Sikkerhed har websider, hvor man kan finde detailoplysninger om arrangementerne på disse links:

https://www2.forsvaret.dk/temaer/flagdag/Pages/flagdag.aspx og www.flagdagen.dk

Folk&Sikkerhed har desuden udgivet ”Flagavisen 2017”, hvor man blandt andet kan læse om forskellige kommuners motivation for at markere Flagdagen samt om baggrunden for organisationens initiativ til den digitale platform www.flagdagen.dk.

”Målet har været at skabe en fælles platform for flagdagsarrangementer landet over, skabe fælles fortællinger og lade flagdagen leve - ud over den 5. september - i billede og lyd, og tilgængeligt for alle,” skriver Folk&Sikkerhed blandt andet i den nye Flagavis.

 

HVEM STØTTER INTERFORCE I DIT OMRÅDE