Search form

Nyheder

Midt i påskefreden slog Claus Hjort Frederiksen hul på en debat om antallet af værnepligtige, som han gerne ser forøget i fremtiden.
Af Morten Fredslund

Forsvarsministerens påskeønske om flere værnpligtige kom frem under et interview med TV 2s politiske analytiker Thomas Funding langfredag.

”Jeg kunne godt ønske mig lidt flere værnepligtige, det er en af de ting, vi ser på, og det synes jeg er en relevant diskussion, vi skal have i forligskredsen,” siger Claus Hjort Frederiksen i interviewet med TV 2.

I Danmark indkaldes i øjeblikket 4.200 værnepligtige hvert år. Men det antal ser forsvarsministeren gerne øget – bl.a. for at sikre et godt rekrutteringsgrundlag til Forsvarets faste struktur, som tæller godt 14.400 soldater (2016-tal, red.).

 

I et påskeinterview med TV2 langfredag sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, at han gerne ser antallet af værnepligtige for-

øget. Forsvarsministerens påskeønske affødte mange kommentarer og opfølgende interviews fra både fortalere og modstandere af

flere værnepligtige. Arkivfoto: Morten Fredslund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”I rekrutteringsøjemed kan vi jo konstatere, at når man har været inde og smage på det, er der nogle, som gerne vil fortsætte,” siger Claus Hjort Frederiksen, der ikke vil sætte tal på, hvor mange flere værnepligtige, regeringen vil have.

Forsvarsministerens ønske falder i god tråd med De Konservatives målsætning om en fordobling af indkaldte værnepligtige. Det ønske blev fremført i marts af partiets forsvarsordfører Rasmus Jarlov i Radio24syv, da den svenske regering oplyste, at værnepligten genindføres for at styrke Sveriges sikkerhed. Siden 2010 har Sverige ikke haft værnepligt.

Opbakning fra C og DF

Opbakning er der også hos Dansk Folkeparti, hvor partiets forsvarsordfører Marie Krarup ønsker en fordobling af værnepligtige.

”Vi ønsker flere værnepligtige og længere værnepligt. Hvor mange flere må komme an på en forhandling. Men vi kunne efter min mening godt fordoble til omkring 10.000 værnepligtige,” siger Marie Krarup til Ritzau.

Derimod er såvel Socialdemokraterne som hærkonstablernes faglige organisation, HKKF, ikke begejstrede for ministerens ønske.

Socialdemokraternes forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) er ikke afvisende over for at bruge flere penge på Forsvaret, men er ikke lun på at øge antallet af værnepligtige.

”Værnepligtige er en meget dyr foranstaltning, og jeg er ikke overbevist om, at det er klogt at bruge uforholdsmæssigt mange penge på flere værnepligtige. Men vi er indstillet på at kigge på, om vi har den styrke i Forsvaret, som vi skal have for at klare de udfordringer, vi står overfor,” siger Henrik Dam Kristensen til Ritzau.

Fagforening ønsker flere professionelle

Og det standpunkt falder i god jord hos fagforeningen Hærens Konstabel- og Korporalforening, hvor er man lodret imod, at der uddannes flere værnepligtige.

”Jeg synes, der er rigeligt med værnepligtige allerede i dag. Otte ud af ti, der bliver indkaldt, bliver hjemsendt efter endt tjeneste, fordi der ikke er plads til dem i Forsvaret. Så der er masser af værnepligtige at rekruttere fra til den professionelle hær allerede i dag,” siger foreningens formand Flemming Vinther i et interview på TV2.

Flemming Vinther mener, at ressourcerne til at øge antallet af værnepligtige ville være bedre anvendt på at uddanne flere professionelle soldater.

”De operationer, vi deltager i ude i verdenen, kræver professionelle soldater, der kan håndtere komplekse operationsmønstre, avancerede våbensystemer og kommunikationsmidler,” siger Flemming Vinther.

Det er dog ikke blot oppositionen og dele fagbevægelsen, der er skeptisk over for at øge antallet af værnepligtige. Også hos udenrigsminister og politisk leder for Liberal Alliance, Anders Samuelsen er der modstand at spore.

”Der er hverken brug for flere værnepligtige eller længere værnepligt. Og det er heller ikke regeringens politik,” skrev Anders Samuelsen på Twitter, efter Claus Hjort Frederiksens påskeønske var sendt i æteren.

 

HVEM STØTTER INTERFORCE I DIT OMRÅDE