Search form

Nyheder

Med en parade i Oksbøllejren fredag blev det markeret, at den 200 mand store styrke til NATO missionen ’enhanced Forward Presence’, eFP, i Estland, nu er klar til opgaven.
Morten Fredslund

At grundstammen i den nye, danske 200-mands styrke, der rejser til Estland kort efter årsskiftet, kommer fra Gardehusarregimentet, lod sig ikke fornægte under fredagens parade i Oksbøl. Paukehest, trompeterer og husarer i galla var fragtet til Oksbøl for at være med til at markere blåstemplingen, den såkaldte certificering, af det nye danske bidrag til NATOs tilstedeværelse i øst.

Efter en uges feltøvelse i Oksbøl øvelsesterræn stod de mange soldater linet op med nypudsede støvler, da først chefen for Danske Division, generalmajor Flemming Mathiasen og dernæst formanden for Folketingets Forsvarsudvalg, Rasmus Jarlov (K) talte til soldaterne.

Formanden for Folketingets Forsvarsudvalg, Rasmus Jarlov (K) understregede missionens vigtighed, da han ønskede soldaterne i den

nye, danske eFP-styrke god tur. Foto: Morten Fredslund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Fred og sikkerhed er noget man skal arbejde for, det er noget man skal kæmpe for. Derfor skal I heller ikke tvivle på vigtigheden af denne mission, og jeg er sikker på, at I bliver budt hjertelig velkommen i Estland, som Danmark har knyttet nogle meget tætte historiske og kulturelle bånd til. Nu skal I ud og være klar til at forsvare NATOs østligste grænse. Jeg skal sige jer stor tak på vegne af Folketinget og dermed den danske befolkning. Der er meget stor respekt for det, I laver, og vi er jer meget taknemmelige for, at I vil tage ud på en mission som den her. Den er utrolig vigtig for NATO, men i høj grad også for jeres fædreland, Danmark. Så rigtig god tur og 1000 tak,” sagde Rasmus Jarlov blandt andet til soldaterne.   

I ugen op til paraden havde soldaterne deltaget i 1. Brigades store feltøvelse, Brave Lion. Her blev desuden den bataljonskampgruppe, der i hele 2018 vil være Hærens bidrag til NATO’s beredskabsenheder, Initial Follow on Forces Group og Joint Expeditionary Force, certificeret. Alle enheder kan indsættes med meget kort varsel.

Omkring 2000 soldater på kampvogne og pansrede mandskabsvogne, i helikoptere og i mange andre køretøjer med hjul og bælter deltog i Brave Lion. Blandt soldaterne var desuden godt 70 fra i alt seks jyske hjemmeværnsdistrikter samt personel fra Reserven.

 

HVEM STØTTER INTERFORCE I DIT OMRÅDE